Openbare Ruimte vraagt om goeroes Managing Public Space
Meer weten over het ontstaan én de toekomst van stichting Managing Public Space? Lees het interview op de website van het platform Verkeerskunde.
Ontwikkelingen zoals de energietransitie, nieuwe vormen van mobiliteit, klimaatadaptatie en digitalisering hebben impact op het beheer van de openbare ruimte en infrastructuur. Ook ingrijpende sociale ontwikkelingen spelen steeds vaker een belangrijke rol.
Dit alles vereist niet alleen een operationele visie, maar ook een nieuwe strategische visie op ons vakgebied. Het is belangrijk om vanuit een meer integrale (naast een sectorale) visie te kijken naar beheer, het doen van onderzoek en het aanbieden van onderwijs.
Samen met de stichting Managing Public Space werkt de Wageningen University & Research (WUR) aan een degelijke wetenschappelijke onderstroom, gericht op kennisvergroting en het opleiden van een ambitieuze nieuwe generatie beheerders van de openbare ruimte. Deze ambitie krijgt vorm door onderwijs Managing Public Space voor studenten en professionals, dat stapsgewijs wordt opgebouwd.
Voor het eerste vak aan de WUR is de inschrijving inmiddels geopend. Dit vak richt zich op een integrale benadering van planning, ontwerp en beheer van de openbare ruimte en is de start van een serie van in totaal 3 vakken op masterniveau.
Om de ontwikkeling van onderwijs en onderzoek mogelijk te maken is de stichting Managing Public Space opgericht. De stichting geeft formeel opdracht aan de WUR voor de ontwikkeling van een leerprogramma en zorgt voor de financiering. Tevens organiseert de stichting activiteiten om de kloof tussen de operationele beheerwereld en de wetenschap te verkleinen.
Het stichtingsbestuur is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, beheert de inkomende en uitgaande gelden en monitort de voortgang van de programma-ontwikkeling. Het stichtingsbestuur legt verantwoording af aan de raad van toezicht.
Het bestuur bestaat uit:
Jaap Meindersma (gemeente Almere)
voorzitter
Astrid Weij (IPO)
Donald Bezemer (DON-bureau)
Martine Stouten (Stoutgroep)
Peter de Visser (gemeente Zoetermeer)
Ton Hesselmans (CROW)
secretaris
Rinus Kuijper (provincie Gelderland)
Wiebe Oosterhoff (gemeente Rotterdam)
Zonder de betrokkenheid en (financiële) bijdragen van partners kan de stichting geen programma laten ontwikkelen. De stichting zoekt daarom partners, die samen met andere instanties en organen richting willen geven aan de toekomst van ons vakgebied.
Drie goede redenen om partner te worden:
1. Samen het vakgebied wetenschappelijk op een hoger plan tillen.
2. Helpen het vakgebied attractief te maken voor een nieuwe generatie studenten.
3. Bijdragen aan een succesvol en toekomstbestendig beheer van de openbare ruimte.
Onder andere de onderstaande instanties hebben reeds hun medewerking toegezegd:
Meer weten over het ontstaan én de toekomst van stichting Managing Public Space? Lees het interview op de website van het platform Verkeerskunde.
Een kijkje onder de motorkap bij een van onze sponsoren de gemeente Zoetermeer.
Hoe prioriteer je grote vervangingsopgaven in de openbare ruimte? En hoe investeer je doelgericht in combinatie met andere opgaven zoals klimaatadaptatie en duurzaamheid? Het toepassen van data in het beheer biedt steeds meer de mogelijkheden om deze keuzen te maken. Op 2 maart 2021 organiseert CROW i.s.m. VNG en de gemeente Zoetermeer een webinar rond de vraag: Hoe kunnen we als beheerders goed omgaan met dit data-gedreven werken?
Op 17 februari (van 15.00 uur tot 17.00 uur) vindt een online masterclass plaats over gezonde gebiedsontwikkeling. Tijdens de sLIM Masterclass gaan verschillende sprekers in op de planologische praktijken en instrumenten die nodig zijn om gezond stedelijk leven te versterken. Daarbij is er bijzondere aandacht voor de gezondheidsambities in het Bajeskwartier in Amsterdam.
Op donderdag 14 januari trapten we het jaar af met de eerste activiteit. Vijf sponsoren kwamen met een complex beheervraagstuk uit de praktijk. In de kick-off – onder leiding van Arthur Reuvers – kozen de aanwezige sponsoren uit deze onderwerpen hét beheervraagstuk waar we in de ‘MPS Challenge’ mee aan de slag gaan: ‘circulair vervangen’.
De inschrijving voor het eerste vak aan de WUR voor beheerders is open en direct al meerdere aanmeldingen!
Dit is de start van een serie van in totaal 3 vakken op masterniveau. Er is ruimte voor 18 beheerders en 18 master studenten, dus wees er snel bij. Dit eerste vak richt zich op een integrale benadering van planning, ontwerp en beheer van de openbare ruimte. Het is uniek omdat beheerders én studenten samen werken en leren. De cursus is voor iedereen die met beheer te maken heeft. Is dit iets voor u óf voor iemand uit uw organisatie? Klik hier voor meer informatie. De cursus loopt van 15 maart tot en met 7 mei 2021. Inschrijven kan tot 7 februari a.s.
Graag stellen we leden van het bestuur en leden van de Raad van Toezicht van de stichting Managing Public Space voor. Dit keer is dat Yvonne Jakobs, directeur Stadswerken bij de gemeente Amsterdam.